UV/LED lampen in de schoonheidssalons, zijn ze nu echt zo schadelijk als wordt beweerd?

Gepubliceerd op 21 augustus 2023 om 14:35

In de wereld van nagelstyling zijn UV/LED lampen naar voren gekomen als game changers!  Wat een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop we gel- en gellaktoepassingen benaderen. Deze compacte en krachtige apparaten zijn snelle en essentiële hulpmiddelen geworden in professionele salons. 

In deze 'Nail Talk' duiken  we dieper in de wereld van UV/LED lampen en onderzoeken we hun functionaliteit, voordelen en de wetenschap achter de magische gloed.

De schijnwerpers op UV/LED lampen: een kort overzicht

 

UV/LED lampen zijn gespecialiseerde hulpmiddelen die zijn ontworpen om nagelproducten op basis van gel snel uit te harden. Het uithardingsproces omvat foto-initiators in de gel die reageren op het UV of LED licht, wat resulteert in harde, langdurige en prachtige kunstnagels. Hoewel traditionele UV lampen al jaren worden gebruikt, heeft de komst van LED technologie aanzienlijke vooruitgang in de industrie teweeggebracht.

 

Voordelen van UV/LED lampen:

 

1. Snel uitharden; Een van de belangrijkste voordelen vaan UV/LED lampen is hun snelle uithardingstijd. Vooral LED lampen kunnen gel producten  in slechts 30-60 sec. uitharden, terwijl traditionele UV lampen meestal minimum 2 min. nodig hebben. Deze efficiëntie is een zegen voor zeer drukke professionals die op zoek zijn naar een snelle en effectieve oplossing.

2. Energie efficiëntie; LED lampen verbruiken minder energie in vergelijking met hun UV tegenhangers,, waardoor ze niiet allen milieuvriendelijker maar ook op de lange termijn kosteneffectief zijn.

3. Levensduur; LED lampen hebben een langere levensduur dan UV lampen, waardoor frequente vervangingen en onderhoud minder nodig zijn.

 

De wetenschap achter de magische gloed

 

De magie van UV/LED lampen ligt in hun vermogen om specifieke golflengten van licht uit te zenden, voornamelijk UVA en blauw licht. Deze golflengten activeren de foto-initiators in de gel en starten een chemische reactie die de gel transformeert van een semi-vloeibare toestand naar een harde, duurzame afwerking. Dit uithardingsproces is een delicate balans tussen de juiste belichtingstijd en intensiteit,  zodat de gel hard wordt zonder schade aan te richten.

Het wattage van de lamp is belangrijk voor het uithardingsproces van gellak en gel gebaseerde producten bij nagelstyling. Het wattage van de lamp beïnvloed de hoeveelheid lichtenergie die wordt uitgestraald en dus de snelheid en effectiviteit van de uitharding van de producten. Over het algemeen geldt dat lampen met een hoger wattage meer lichtenergie kunnen uitzenden, wat kan leiden tot snellere uithardingstijden.

Let hiermee wel op, want ze kunnen ook zorgen voor 'Heat Spikes' die schadelijk zijn voor de natuurlijke nagel. Hier geldt niet de regel: hoe hoger de wattage, hoe beter!

Het is echter belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant van de gellak of gel gebaseerde producten te volgen. Te veel lichtenergie kan ervoor zorgen dat het product te snel uithard en mogelijk niet het gewenste resultaat oplevert. Het is dus raadzaam de aanbevolen wattage en uithardingstijd te volgen voor de specifieke producten (merk) die je gebruikt.

 

Wat is UVA licht en is het schadelijk?

 

UVA staat voor "Ultraviolet A" en is een vorm van ultra violette straling die deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum. Het is één van de drie soorten ultraviolette straling, samen met UVB en UVC. UVA straling heeft golflengtes tussen 320 en 400 nanometer.

UVA straling is minder intens dan UVB straling, maar het dringt dieper door in de huid en kan bij langdurige blootstelling schadelijke effecten hebben. Hoewel UVA straling niet zo direct verantwoordelijk is voor zonnebrand is UVB straling, kan het bijdragen aan huidveroudering, het ontstaan van rimpels en het vergroten van het risico op huidkanker.

Bij  LED lampen die worden gebruikt bij nagelstyling, wordt vaak geprobeerd om de UVA straling te minimaliseren. Dit om de  blootstelling aan de schadelijke straling te beperken.

 

Helpt zonnebrandmiddel tegen UV/LED licht van de lampen in de salon?

 

Nee, zonnebrandmiddel beschermt voornamelijk tegen schadelijke ultraviolette stralen van de zon en niet tegen de specifieke golflengten van licht die worden uitgezonden door UV/LED lampen voor nagelstyling. Zonnebrandmiddel zou niet effectief zijn om je te beschermen tegen het licht van deze lampen tijdens een nagelstylingsessie. Als je je handen wil beschermen tegen het licht van UV/LED lampen tijdens nagelstyling, is het beter om speciale beschermende handschoenen te gebruiken die zijn ontworpen om dit soort licht tegen te houden.

Bedenk wel, als jij het nodig vindt om jezelf te beschermen met deze handschoenen, je jezelf ook dagelijks volledig moet insmeren met zonnebrandmiddel met SPF50. Anders heeft het geen nut jezelf te beschermen met deze handschoenen!

 

Tot slot...

 

UV/LED lampen hebben ongetwijfeld de nagelindustrie getransformeerd en bieden snelheid, efficiëntie en duurzaamheid. De kans op huidkanker door UVA straling is zo laag dat jezelf zorgen maken hierover overbodig is, tenzij je reeds een huidaandoening hebt. Als je jezelf toch zorgen maakt, kan het nuttig zijn om dit met een dermatoloog te bespreken.

 

 

Zijn er nog topics waarover jij graag meer te weten wil komen? Ga dan naar onze Instagram pagina en vertel ons wat jij nog graag wil weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.