Nazorg lichaamspiercing

Gefeliciteerd met je nieuwe piercing!
Om ervoor te zorgen dat de genezing van je piercing zo vlot mogelijk verloopt is het belangrijk dat je hem goed verzorgt. De hoofdreden van ontstekingen is het aanraken of spelen met de piercing. De piercing dus niet bewegen of aanraken.


Belangrijk
Was je handen vóór het verzorgen van de piercing. Neem het juweel nooit uit.


Plaatsing

Het lichaam heeft maar twee klassieke plaatsen om te piercen: de navel en de tepels. Daar zijn recenter de surface piercings en dermal anchors bijgekomen.
Deze laatste twee kunnen theoretisch gezien overal op het lichaam geplaatst worden.


De genezing

De huid op het lichaam is over het algemeen stugger dan in het gezicht en dit zorgt voor langere genezingstijden. Kledij die op de piercing komt zorgt vaak voor beweging wat het genezen nog meer vertraagt. Een algemene regel voor genezingstijden is dat de piercing er minstens 1 week per millimeter afstand
van het gaatje plus 1 maand over doet om te genezen. Bvb. een tepelpiercing van 8 mm zal er 8 weken plus 1 maand over doen om te genezen. Voor surface piercings, met een afstand die al snel 20 millimeter kan zijn, wil dit dus zeggen dat het heel lang duurt voor deze volledig genezen zijn.
Dermal anchors hebben een gemiddelde genezingstijd van 2 maanden.
Voor piercings op het lichaam is het dus extra belangrijk dat u deze goed verzorgt en een goede omgeving creëert voor de piercing om te genezen.


De verzorging

Er zijn verschillende manieren om je piercing goed teverzorgen. Hieronder worden de twee beste manieren beschreven. Je mag de twee manieren afwisselen, maar nooit tegelijk toepassen dat is te veel van het goede. Overmatig verzorgen is eerder negatief dan positief.


Manier 1: antibacteriële zeep
Laat onder de kraan of douche lauw water over de piercing stromen, net zolang tot de korstjes rond de piercing (opgedroogd wondvocht) losgeweekt en grotendeels weggespoeld zijn. Was daarna de piercing voorzichtig met je schone vingers en een beetje antibacteriële zeep. Doe dit in de douche zodat je de piercing na het wassen volledig kan afspoelen. Je hoeft niet met het juweel te bewegen, dit gebeurt vanzelf zodra de plaats vochtig is.
Handdoeken of washandjes op de piercing zijn te vermijden omdat dit meestal broeihaarden van bacteriën zijn.
Doe dit gedurende 4 weken één tot twee keer per dag.
Daarna de piercing zuiver houden door ze elke dag onder lauwwarm stromend water te spoelen. Gebruik alleen zachte pH neutrale zeep of 
Easypiercing groen (te koop in onze shop).

Manier 2: gebruik van Salineoplossing
Maak de zoutoplossing nooit zelf maar koop deze kant en klaar bij de apotheker (0,9 % NaCl) of gebruik de blauwe Easypiercing spray. Maak een gaasje goed nat met de oplossing die je lauwwarm maakt en leg dit gedurende enkele minuten op de piercing, hierna afspoelen met zuiver water. Dit is een natuurlijke manier om je piercing te verzorgen en mag gedurende de gehele genezingsperiode gebruikt worden.
Eenmaal per dag is voldoende.

 

Wat mag ik NOOIT doen

• Nooit alcohol, zuurstofwater, ether of een ander agressief product gebruiken om de piercing te verzorgen. Die stoppen simpelweg de genezing en zorgen voor meer problemen dan dat ze goed doen.
• Nooit zalf of crèmes gebruiken, die verhinderen dat er lucht aan de piercing kan waardoor deze niet kan genezen en vuil en stof blijft erin kleven wat dan weer moeilijk schoon te maken is.
• De eerste maand niet gaan zwemmen. Als je toch wil zwemmen moet je een waterdichte pleister over de piercing plakken. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek onder de naam Tegaderm of Opsite.
• Nooit de piercing bewegen. Metaal kan onmogelijk aan huid vastgroeien, als je het juweel geforceerd gaat bewegen, scheur je het wondje vanbinnen stuk.
• Nooit het juweel uitnemen wanneer je een ontsteking hebt. De gaatjes langs buiten gaan heel snel dicht en je verliest het kanaaltje waarmee je de ontsteking kan behandelen wat kan resulteren in een abces.
• Nooit strakke kledij op de piercing dragen de eerste maanden, dit zorgt niet alleen voor onnodige beweging, maar kan de piercing ook schuin drukken.
• De eerste maand niet zonnebanken. Indien je dat toch wil doen, leg je best een propere opgevouwen zakdoek over de piercing.
• Om je piercing te beschermen bij intensief sporten kan je er een hard plastic oogkapje over hangen (te verkrijgen bij de apotheek) bevestigd met plakband of sporttape.
• Hang niets aan de piercing tot deze volledig genezen is.

 

Voor specifieke plaatsen…


SURFACE

Surface piercings hebben een grotere kans op uitgroeien. Dit proces wordt versneld wanneer je een ontsteking krijgt. Kom dus zo snel mogelijk langs als je denkt dat er iets niet goed gaat.


DERMAL ANCHORS

In de eerste week kan het juweeltje vrij gemakkelijk uit de huid komen. Daarom moet je het drie dagen dag en nacht afgekleefd houden en daarna zeven nachten. De eerste drie dagen is het dus pleister eraf, verzorgen zoals hierboven beschreven en daarna terug de pleister erop. Hoe groter het plaatje dat op de dermal anchor wordt gezet, hoe meer vuil (huidschilfers, zeepresten, enz) er zich onder kan verzamelen. Daarom is het belangrijk om het plaatje af en toe te verwijderen. Het beste is om eerst onder de douche het vuil te laten losweken en weg te spoelen. Blijft er na de douche nog een beetje vuil zitten, dan kan je met een beetje keukenpapier even onder het plaatje gaan en zo het vuil meenemen.


NAVEL

Tijdens de zwangerschap kan je juweeltje meestal tot de zesde maand blijven zitten, daarna komt de huid van de navel echter te veel naar buiten en moet het juweel vervangen worden door een Bioplast staafje van dezelfde dikte. Dit juweel is flexibel en kan tot aan het einde van de zwangerschap gedragen worden waarna je het losschroeft en vervangt door je metalen juweel.
Kom hier gerust voor langs in de studio, we hebben deze steeds op voorraad.


TEPEL

Tijdens het geven van borstvoeding moet het juweeltje uiteraard verwijderd worden. Je kan best tijdens deze periode het juweel vervangen door een staafje omdat dit makkelijker te veranderen is.

 

Heb jij vragen over een piercing, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

 

Disclaimer: Deze raadgevingen zijn gebaseerd op een combinatie van professionele expertise, gezond verstand, onderzoek en uitgebreide klinische ervaring. Dit is geen vervanging van medisch advies van een dokter. Indien u vermoedt dat u een ontsteking heeft, breng dan een bezoek aan uw dokter. Hou er evenwel rekening mee dat dokters geen specifieke opleiding gehad hebben met betrekking tot piercings.
Alle informatie in deze brochure is vrij om te gebruiken mits aanpassing van de vormgeving en vermelding van bron @dbcantwerp.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.